8 redenen om te wandelen

 

 

Het is niet voor iedereen altijd makkelijk om voldoende te bewegen. Bovendien is niet iedereen sportief, maar wandelen kunnen we allemaal. Wandelen heeft een positieve impact op onze gezondheid, ons lichaam en onze geest. Het kan op elke leeftijd gedaan worden. Altijd en overal. Je hebt er geen speciale uitrusting voor nodig en het is gratis.

1.Overgewicht

Een dieet werkt vaak niet zonder te sporten, alleen hebben we hier vaak geen tijd voor. Een wandeling kan hierbij al wonderen verrichten. Een uurtje wandelen doen we op gemiddeld vijf kilometer per uur. Deze wandeling levert je 240 kcal op en binnen een jaar kan je zes kilo afvallen zonder dieet! En als je meer calorieën wilt verbranden, is ‘nordic walking’ misschien een optie. Dat is een actieve manier van stappen, waarbij je stokken gebruikt. Daardoor beweeg je je armen intensiever, samen met de buikspieren en de romp

2. Extra energie

Je zou het misschien niet verwachten, maar van wandelen krijg je juist energie. Veel mensen denken dat ze moe worden van bewegen en laten het hierdoor achterwege, maar in feite krijg je er juist energie van om een korte wandeling te maken.

3. Minder stres

Een wandeling maken is de ideale manier om je gedachten te verzetten. Door de extra zuurstoftoevoer naar de hersenen wordt je hoofd leeg gemaakt en de bloedtoevoer naar de hersenen gestimuleerd. Je merkt dat je minder last hebt van angstgevoelens en je weer frisse ideeën krijgt. Daarnaast schijn je s ‘nachts beter te slapen doordat je minder aan het piekeren bent. Het is tegelijk een uitgelezen methode om stress te reduceren.

4. Goed voor je gewrichten

Wandelen houdt je gewrichten soepel. Beweging is essentieel, zowel voor je lichaam als geest. Slechts een half uurtje per dag maakt al verschil. Wandelen bevordert de algemene conditie van je spieren, gewrichten en beenderen. Bovendien worden de spieren van je rug, benen en buik geoefend en gestimuleerd zonder kans op overbelasting.

5. Verlaagt de bloedsuikerspiegel

Voornamelijk 55-plussers hebben last van een verhoogde bloedsuikerspiegel en dit kan op lange termijn zeker gevaarlijk zijn. Door dagelijks te wandelen, verlaag je de bloedsuikerspiegel langzaam tot een normaal niveau en dit is goed voor je algehele gezondheid. Bijkomend wordt ook de spijsvertering bevorderd, aangezien het bloed over maag en darmen verspreidt zodat alles beter functioneert. Een stevige wandeling zorgt dus dat je eten beter verteert en verkleint de kans op constipatie.

6. Goed voor je afweersysteem

Door iedere dag een half uur tot drie kwartier te wandelen, verbeter je jouw afweersysteem. Dit betekent dat je minder snel ziek wordt, waar je uiteraard de vruchten van plukt. Zeker als je vaak verkouden bent of regelmatig andere klachten ervaart die met een slecht immuunsysteem te maken hebben, is het verstandig om iedere dag een stukje te wandelen en je lichaam op deze manier te ondersteunen.

7. Betere prestaties op het werk

Mensen die vaak wandelen presteren over het algemeen beter op het werk. Dit komt omdat ze zich beter kunnen concentreren en meer energie hebben. Bij lichamelijk actieve werknemers ligt het ziekteverzuim lager.

8. Houdt je brein jong

Wandelen is niet alleen gezond voor je lichaam. Het stimuleert ook de hersenactiviteit en gaat de mentale achteruitgang tegen. Tijdens het wandelen worden nieuwe hersencellen aangemaakt en wordt de communicatie tussen die cellen vergroot. In het gebied waar de veroudering toe treedt, wordt de connectiviteit gestimuleerd. Dat wil zeggen dat het brein gaat verjongen in plaats van verouderen.